Suomalaisten kiinteistöjen radonpitoisuudet ovat maailman mittakaavassa korkeita ja Suomessa yleinen rakennusten perustamistapa eli maanvarainen laatta edistää radonin virtausta rakennusten sisätiloihin. Myös rakennusten sijoittaminen soraharjuille lisää radonriskiä. Suuri yleisö ja rakentajat ovat vähitellen tulleet yhä enemmän tietoisiksi radonin aiheuttamista riskeistä ja niihin liittyvistä säännöksistä, mutta tietoisuuden leviäminen on ollut huolestuttavan hidasta.
Radon on voimakkaan radioaktiivinen ja noin puolet suomalaisten säteilyannoksesta syntyykin radonista. Radonin radioaktiiviset hajoamistuotteet tarttuvat keuhkojen pintakerroksiin lisäten merkittävästi keuhkosyöpään sairastumisen riskiä, ja radon onkin tupakoinnin jälkeen toiseksi yleisin keuhkosyövän aiheuttaja Suomessa. Jokainen sadan becquerelin lisäys hengitysilmassa lisää keuhkosyövän todennäköisyyttä 16 prosentilla.
Maan pintakerrosten huokosilman radonpitoisuus Suomessa voi nousta jopa lukemaan 100 000 Bq/m³ riippuen vallitsevan maa- ja kivilajin uraani- ja radiumpitoisuudesta. Erityisesti eteläisessä Suomessa on paljon radonpitoisia alueita.
Töissä ilman radonia -kampanja on toteutettu yhteistyössä RadonFix Suomi Oy:n ja Sosiaali- ja terveysministeriön kanssa tavoitteena parantaa työnantajien tietoisuutta radonin riskeistä ja sen mittaamisesta, ja näin vähentää radonin aiheuttamia terveyshaittoja työpaikoilla.
Sivustomme käyttää evästeitä tilastollisiin tarkoituksiin sekä tekemään sivustostamme
käyttäjäystävällisemmän. Evästeet ovat omia sekä kolmansien osapuolien laajennuksiin liittyviä.