Suomessa säteilylain ja sen nojalla annettujen säännösten ja määräysten noudattamista valvoo Säteilyturvakeskus (STUK). Radonmittauksen voi tilata yritykseltä, joka käyttää STUKin hyväksymää mittausmenetelmää, kuten Sosiaali- ja terveysministeriön kanssa Töissä ilman radonia -kampanjan kumppani RadonFix Suomi Oy.
1. Kartoita, kuinka monta radonmittauspurkkia tarvitaan:
kuinka monessa rakennuksessa on huoneita 1. kerroksessa (riskikunnissa) tai maan alla (koko Suomessa)
alle 100 m2 tiloissa yhdellä mittauspurkilla, toimistoissa ja vastaavissa tiloissa 1 purkki/200 m2 ja avonaisissa halleissa 1 purkki/3000 m2
teollisuushalleissa: 1-2 mittausta per halli
mikäli työpaikka vastaa tilan puolesta asuntoa, mitataan kahdella mittauspurkilla
jos tilassa on useita ilmanvaihtokoneita, tulee kaikkien näiden erillisten koneiden alueilta mitata
Kaikissa erillisissä rakennuksissa täytyy tehdä kuitenkin ainakin yksi mittaus, ja jokainen työpaikka on mitattava vähintään kahdella purkilla (paitsi jos tilat ovat alle 100 m²).
Radonmittauspurkit sijoitetaan tasaisesti ympäri mitattavaa kohdetta. Mittauspisteet tulee sijoittaa tiloihin, joissa oleskellaan tai työskennellään vähintään 6 minuuttia päivässä.
2. Saat radonmittauspurkit postitse tarkkojen ohjeiden kanssa.
3. Jatkotoimenpiteet
Mikäli radonin pitkäaikaismittauksessa havaitaan kohonnut radonpitoisuus, täytyy selvittää tilojen radonpitoisuus sinä aikana kun tiloissa työskennellään. Tämä tehdään STUK:n hyväksymällä digitaalisella erikoismittarilla. Palvelu: Työnaikainen radonmittaus.
Mikäli radonpitoisuus on korkea myös työaikana, kiinteistöön tulee suorittaa radonpoistojärjestelmän asennus. Tämä toimenpide on kiinteistön omistajan vastuulla. Palvelu: Radonpoistojärjestelmän asennus.
Töissä ilman radonia -kampanja on toteutettu yhteistyössä RadonFix Suomi Oy:n ja Sosiaali- ja terveysministeriön kanssa tavoitteena parantaa työnantajien tietoisuutta radonin riskeistä ja sen mittaamisesta, ja näin vähentää radonin aiheuttamia terveyshaittoja työpaikoilla.