Image Image Image Image Image Image Image Image Image

09 touko

Kirjoittaja

Radonmittauskausi päättynyt – kuningaskin altistunut

9.5.2018 | Kirjoittaja |

Kuningaspari

Radonin mittauskausi on taas ohi ja laboratoriossamme ahkeroidaan viimeisimpien mittaustulosten kanssa. Kerromme mittaustilastoista lisää kaikkien tulosten valmistuttua, mutta aika isojakin lukemia on taas löydetty ympäri Suomen.

Korkeat radonarvot kiusaavat myös naapurissa: Ilta-Sanomat uutisoi alkukeväästä, että Tukholman kuninkaanlinnassa oli mitattu peräti 15 000 Bq/m³ radonpitoisuus kellaritiloissa. Muidenkin tilojen radonarvot olivat reilusti yli ohjearvojen. Sama ongelma siis kansallisuuteen, säätyyn ja varallisuuteen katsomatta täällä Pohjois-Euroopassa. Ruotsin kuningas kun on vielä tunnetusti tupakkamiehiä, niin hänen riskinsä sairastua keuhkosyöpään kasvaa entisestään radonaltistuksen myötä.

Artikkelissa puhutaan rauhoittelevasti siitä, että tilojen korkean (15 000 Bq/m³) radonarvon saisi korjattua pelkästään ilmanvaihdolla, mutta asia ei valitettavasti ole näin yksinkertainen. Noin suuret ohjearvojen ylitykset asuin- ja työtiloissa vaativat yleensä aina korjaustoimenpiteitä. Vaikka kellaritilat olisivatkin lähinnä varastona, niin myös linnan varsinaisissa työtiloissa mitattiin huimasti ohjearvot ylittäviä radonpitoisuuksia. Tämä on suuri ongelma työturvallisuuden kannalta koko hoviväelle.

Linnan radonmittaukset ovat olleet käynnissä läpi talven ja tuloksia pitäisi tuon alle linkatun ruotsalaisartikkelin mukaan tulla ihan lähiaikoina.

Jos omasta asunnostasi tai työpaikaltasi saadut mittaustulokset näyttävät samoja lukemia kuin kuninkaanlinnan kellarissa, niin korjaustoimenpiteisiin tulee ehdottomasti ryhtyä!

Lähteet ja lisätietoa:

Ilta-Sanomat. 7.3.2018. Kruununprinsessa Victorian kotilinnasta tehtiin radioaktiivinen löydös – voi aiheuttaa vakavia terveysongelmia
https://www.is.fi/kuninkaalliset/art-2000005595107.html

alkuperäinen artikkeli (ruotsiksi)
VVS-FORUM. 7.3.2018. Skyhöga radonhalter på Kungliga slottet.
http://www.vvsforum.se/nyheter/2018/mars/hoga-radonhalter-uppmatta-pa-kungliga-slottet/

Facebooktwitterlinkedin