Image Image Image Image Image Image Image Image Image

22 marras

Kirjoittaja

Lapset altistuvat radonille kotonaan

22.11.2017 | Kirjoittaja |

purkki_kasi_poyta

Monet Suomen lapset ja nuoret joutuvat päivittäisessä elämässään alttiiksi radioaktiiviselle säteilylle. Radon on monilla alueillamme todellinen ongelma.

Säteilyturvakeskus STUK on kartoittanut Suomen koulujen radonpitoisuuksia. Saatujen tulosten mukaan koulurakennusten tilanne on pääosin kunnossa. Mitatuista kouluista 14 %:n radonpitoisuus ylitti uuden säteilylain 300 Bq/m³ raja-arvon.

Pääosa alaikäisten saamasta radonaltistuksesta tapahtuukin kotona. Radon on siitä inhottava elinkumppani, että se on hajuton, mauton ja väritön. Sitä ei valitettavasti pysty havaitsemaan muuten kuin mittaamalla. Kun radioaktiivista radonia pääsee kertymään elimistöön vähitellen, vuosikymmenien ajan, saattaa tämä lopulta aiheuttaa keuhkosyövän.

Radonmittaus kannattaa siis suorittaa joka kodissa – varsinkin tunnetuilla radonseuduilla.

Lisätietoa:
http://www.stuk.fi/-/stukin-selvitys-suomen-kouluissa-radontilanne-melko-hyva

Facebooktwitterlinkedin