Image Image Image Image Image Image Image Image Image

03 loka

Kirjoittaja

Keuhkosyövän aiheuttajat: tupakointi ja sisäilman radon

3.10.2017 | Kirjoittaja |

1

Keuhkosyöpään sairastuu Suomessa vuosittain noin 2500 ihmistä, ja se on suomalaismiesten toiseksi yleisin syöpä. Keuhkosyöpäpotilaista naisia on noin kolmannes, mutta tämä osuus on kasvussa naisten tupakoinnin yleistyttyä.

Keuhkosyövän tärkeimmät aiheuttajat ovat tupakointi sekä rakennusten sisäilmassa esiintyvä, radioaktiivinen radon-kaasu. Radon aiheuttaa Suomessa arviolta 300 keuhkosyöpää vuosittain. Radonaltistus lisää merkittävästi varsinkin tupakoitsijoiden jo ennestään kohonnutta riskiä sairastua keuhkosyöpään.

Pitkäaikainen asuminen tai työskentely korkean radonpitoisuuden ympäristössä kerryttää vuosien ajan keuhkojen saamaa säteilyannosta ja kasvattaa keuhkosyöpäriskiä. Kaikkien suomalaisten kannattaa ehdottomasti mitata asuntonsa radonpitoisuus. Tämä koskee erityisesti nykyisiä ja entisiäkin tupakoitsijoita.

Lähteitä ja lisätietoa:

https://www.kaikkisyovasta.fi/tietoa-syovasta/syopataudit/keuhkosyopa/
http://www.stuk.fi/aiheet/radon/radon-aiheuttaa-keuhkosyopaa

Facebooktwitterlinkedin