Image Image Image Image Image Image Image Image Image

19 joulu

Kirjoittaja

STUK ja radonasiantuntijat yhteisellä asialla: tiedäthän kotisi radonpitoisuuden?

19.12.2016 | Kirjoittaja |

Säteilyturvakeskus STUK on loppuvuoden mittaan kampanjoinut erityisesti Kanta-Hämeen alueella, tavoitteenaan saada alueen asiakkaat paremmin tietoisiksi radonin vaaroista. Ylen verkkosivuillaan julkaiseman jutun mukaan kampanjan tulokset ovat kuitenkin olleet pettymys: ihmisiä on hankala aktivoida.

Asia on vakava. Radon aiheuttaa Suomessa noin 300 uutta keuhkosyöpätapausta vuodessa. Riski on erityisen suuri tupakoitsijoille. Vaikka STUK kampanjoikin korostetusti Kanta-Hämeen alueella, niin korkeita radonpitoisuuksia voi esiintyä lähes missä puolella Suomea tahansa. Erityisen korkean riskin kunnat on määritelty ns. radonkunniksi, joiden alueella sijaitsevilla työpaikoilla radonin mittaaminen on pääosin pakollista. STUKin sivuilla on lisätietoa radonkunnista sekä mahdollisuus tarkastella mittaustuloksia postinumeroalueittain.

Jos kuntasi alueella on työpaikan radonmittaus pakollista, niin miksipä et mittaisi oman kotisi radonpitoisuutta? Keuhkosyöpä on kamala sairaus.

STUK-hyväksytyllä AlphaRadon-mittauspurkilla radonin pitkäaikaismittaus on paitsi helppoa niin myös edullista: kaudella 2016-17 yhden mittauspurkin hinta on 39 euroa (sis. palautuksen ja analyysin). Lisätietoa AlphaRadon-mittauksesta saa verkkosivuiltamme ja asiakaspalvelustamme.

Lähteet ja lisätietoa:

Palmolahti. H. 14.12.2016. Stukin murhe: miten suomalaiset saisi huolestumaan kotinsa säteilystä? YLE Uutiset. Luettavissa: http://yle.fi/uutiset/3-9350515

RadonFix Suomi Oy. 2016. AlphaRadon-mittaus. Luettavissa: https://radonfix.fi/palvelut/radonmittaus/

STUK. 20116. Kunnat, joissa työpaikkojen radonmittaus on pakollinen. Luettavissa: http://www.stuk.fi/stuk-valvoo/luonnonsateilylle-altistava-toiminta/radon-tavanomaisilla-tyopaikoilla/kunnat-joissa-tyopaikkojen-radonmittaus-on-pakollinen

STUK. 2016. Pientaloasuntojen radonpitoisuuden Suomen kunnissa. Luettavissa: http://www.stuk.fi/aiheet/radon/radon-suomessa/pientaloasuntojen-radonpitoisuudet-suomen-kunnissa

Facebooktwitterlinkedin