Image Image Image Image Image Image Image Image Image

20 syys

Kirjoittaja

Radonkuntien yrittäjät ja asukkaat ihmeissään?

20.9.2016 | Kirjoittaja |

Säteilyturvakeskus STUK julkaisee säännöllisesti listan sellaisista kunnista, joiden alueella sijaitsevien julkisten laitosten (koulut, päiväkodit, sairaalat, virastot ym.) sekä muiden tavanomaisten työpaikkojen on huolehdittava toimitilojen säännöllisistä radonmittauksista. Alkuvuodesta 2016 päivitetyllä listalla on tällä hetkellä 59 kuntaa. Mittausvelvollisuus koskee mm. kaikkia ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevia toimitiloja.

Halusimme RadonFixissä kartoittaa sitä, missä määrin nämä radonkunnat jakavat tietoa radonista omilla verkkosivuillaan. Vierailimme jokaisen 59 kunnan sivuilla etsien tietoa radonista. Selvityksen tulos oli meille suuri yllätys: ainoastaan 6 (kuusi) kuntaa tarjosi sivuillaan suoraan tietoa radonista ja sen vaaroista. Tämän lisäksi kahdeksan kunnan sivuilta oli linkitys esimerkiksi seudun ympäristöviranomaisen sellaiselle sivustolle, jossa oli tietoa myös radonista.

Yhdenkään radonkunnan sivuilta emme löytäneet mainintaa siitä, että ao. kunta on radonkunta ja että työpaikkojen radonmittaus on siellä pakollinen. Tämä on erityisen huolestuttavaa sen takia, että radonmittaus on radonkunnissa pakollinen myös kunnan omissa virastoissa, kouluissa, terveysasemilla… Vai eivätkö kunnatkaan tiedä omasta velvollisuudestaan?

Onko sinun kuntasi radonkunta? Kannattaa käydä tarkistamassa!
http://www.stuk.fi/stuk-valvoo/luonnonsateilylle-altistava-toiminta/radon-tavanomaisilla-tyopaikoilla/kunnat-joissa-tyopaikkojen-radonmittaus-on-pakollinen

PS. Radonista verkkosivuillaan kertovat Asikkala, Hamina, Hämeenlinna, Järvenpää, Lappeenranta ja Tampere.

Facebooktwitterlinkedin