Image Image Image Image Image Image Image Image Image

20 elo

Kirjoittaja

Pikamittaus ei paljasta radonin vuosikeskiarvoa

20.8.2016 | Kirjoittaja |

Aina välillä törmää lehtiä lukiessaan kummallisiin väittämiin radonista ja radonpitoisuuden mittaamisesta. Vähän aikaa sitten huomasimme lehtijutun, jossa väitettiin, että pikamittaus olisi hyvä keino mitata kodin todellinen radonpitoisuus. Artikkelin väite on kuitenkin harhaanjohtava: kiinteistön todellinen radontaso voidaan todeta luotettavasti vain mittaamalla radonin vuosikeskiarvo. Todellinen vuosikeskiarvo saadaan selville vain suorittamalla radonin pitkäaikaismittaus 2 kuukauden ajan talvikaudella eli marras-huhtikuussa. Pikamittareiden antamista tuloksista ei voi päätellä radonin vuosikeskiarvoa ollenkaan!

Radonpitoisuus vaihtelee sen verran voimakkaasti vuoden mittaan, että pikamittarilla mitatut lukemat saattavat poiketa todellisesta radonarvosta huomattavastikin. Pikamittarin antamien tulosten perusteella ei kannata missään nimessä ryhtyä ainakaan remontoimaan – selvitä radonin todellinen vuosikeskiarvo ensin pitkäaikaismittauksella! Turhista remonteista ei tule kuin turhia kustannuksia.

Kannattaa huomioida, että viranomaismääräysten raja-arvot radonpitoisuuksille perustuvat aina radonin todelliseen vuosikeskiarvoon. Jos haluat selvittää kotisi todellisen radonarvon, niin luotettava mittausmenetelmä on Säteilyturvakeskuksen hyväksymä AlphaRadon.

Facebooktwitterlinkedin