Image Image Image Image Image Image Image Image Image

16 touko

Kirjoittaja

Radonraportissa keltaista ja oranssia – mitä teen, kun radonia löytyi ja korjausta suositellaan?

16.5.2016 | Kirjoittaja |

Mitä tahansa radonraportissa lukeekin, niin ei kannata pelästyä. Radonarvot on yleensä mahdollista saada korjattua normaaleiksi. Korjaussuositus tarkoittaa sitä, että radonarvot ovat kyllä koholla, mutta ne eivät ole kriittisen korkeat. Korjaussuositukset on jaettu kahteen eri luokkaan kiireellisyyden mukaan.

Asiakkaan saamassa raportissa oranssilla merkityt rivit eli ”Korjaussuositus 2, korjausta suositellaan” tarkoittavat tilanteita, joissa radonarvo on 300-399 Bq/m³. Vanhoissa asunnoissa radonpitoisuus saa olla korkeintaan 300 Bq/m³. EU:n uusi säteilydirektiivi tulee voimaan vuonna 2018 ja siinä radonin maksimiarvoksi on määritelty myös 300 Bq/m³. Suosittelemme kaikille asiakkaillemme ennakkovarautumista direktiivin määräyksiin. Tämän vuoksi oranssilla merkityt tilat kannattaa ehdottomasti korjata kuntoon ja radonturvallisiksi. Tällaiset korjaustoimet eivät yleensä vaadi suuria investointeja tai rakenteiden purkamista, vaan radonarvot saadaan palautettua normaalille tasolle esimerkiksi ilmanvaihto- ja tiivistysratkaisuilla.

Kun asunnossa mitattu radonin vuosikeskiarvo ylittää jossain huoneessa 200 Bq/m³, radonraportissa on keltainen merkintä ”Korjaussuositus 1, korjausta syytä harkita”. Tällöin radonarvot saadaan yleensä laskemaan varsin yksinkertaisilla korjaustoimenpiteillä, esimerkiksi ilmanvaihtoa säätämällä. Kannattaa muuten huomioida, että uusissa asunnoissa radonpitoisuus saa olla korkeintaan 200 Bq/m³. Tämän ylittävät radonarvot katsotaan rakennusvirheeksi.

Radonkorjauksia ei missään nimessä kannata lähteä tekemään ominpäin, vaan keskustelemalla ensin RadonFixin ammattilaisten kanssa. He osaavat antaa tarvittavat neuvot, tehdä suunnitelmat sekä suositella esim. pätevää ilmanvaihtohuoltoa. Meiltä saatte myös edullisen tiivistys- ja ilmanvaihtopaketin, jonka avulla keltaiset tai oranssit radonarvot saadaan korjattua normaalille tasolle.

Facebooktwitterlinkedin