Image Image Image Image Image Image Image Image Image

06 touko

Kirjoittaja

Tamperelainen radonremontti

6.5.2016 | Kirjoittaja |

Asiakkaamme asuu 14 huoneiston taloyhtiössä, jonka omistaa yksityinen vuokranantaja. Talo on rakennettu 1930-luvulla. Mittauksen tilannut vuokralainen oli kysellyt Vuokraisännältä radonmittauksen perään, koska talo sijaitsee Pispalassa, Tampereen hyvin tunnetulla radonalueella. Vuokraisäntä ei mittausta halunnut tehdä, joten vuokralainen tilasi mittauksen itse, omalla kustannuksellaan meiltä.

Mittaustulos oli tämän kauden tähänastinen mittausennätyksemme! Asunnosta saatu mittaustulos oli peräti 10 866 Bq/m³ ja siitä laskettu vuosikeskiarvokin 9055 Bq/m³, radonpitoisuuden raja-arvon ollessa tällaiselle 30-luvun talolle 400 Bq/m³!

Vuokralainen otti yhteyttä Vuokraisäntään ja kertoi mittaustulokset – lain mukaan kiinteistön omistaja kun on korjausvelvollinen saattamaan vuokra- tai esim. asumisoikeusasunnon asuinkelpoiseksi. Asuinkelpoisessa asunnossa eivät radonraja-arvot saa ylittyä. Ennen marraskuuta 1992 rakennusluvan saaneiden asuntojen raja-arvo on 400 Bq/m³ ja tämän jälkeen rakennettujen 200 Bq/m³. Vuokralaisen mukaan Vuokraisäntä ei oikein ollut käsittänyt asian vakavuutta, ja hän pyysikin meitä ammattilaisina kertomaan Vuokraisännälle radonista ja radonkorjauksista.

Asiantuntijamme soitti kiinteistön omistajalle ja tarjosi veloituksetonta kohdekatselmusta, jonka pohjalta olisi etsitty ratkaisu radonongelmaan. Vuokraisännän vastaus oli: ”Radonongelma ratkeaa niin, että tuon vuokrasopimus irtisanotaan nyt! Eipä ole radonongelmaa enää!”

Näin kävikin…toivottavasti juttu kulkee naapureille ja kukaan ei hae itselleen keuhkosyöpää tuollaisen Vuokraisännän kiinteistössä….

Facebooktwitterlinkedin