Image Image Image Image Image Image Image Image Image

25 huhti

Kirjoittaja

Tshernobylin ydinlaskeuman tuoma säteilyannos pieni sisäilman radoniin verrattuna

25.4.2016 | Kirjoittaja |

Kuluneella viikolla on muisteltu 30 vuotta sitten tapahtunutta Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuutta. Lehdistössä on näkynyt paljon pohdintaa siitä, miten onnettomuudesta seurannut säteily on vaikuttanut Suomeen ja suomalaisiin.

Helsingin Sanomissa julkaistiin keskiviikkona 20.4.2016 Matti Mielosen kirjoittama artikkeli radioaktiivisuudesta, ydinlaskeumasta sekä Tshernobylin onnettomuuden mahdollisista vaikutuksista Suomen syöpätilastoihin. Onnettomuuden vaikutus kalpenee sisäilman radonin rinnalla.

Artikkelissa haastateltujen tutkijoiden mukaan ydinlaskeuman aiheuttamat syöpätapaukset Suomessa olivat välittömästi onnettomuuden jälkeen mahdollisesti muutamia vuosittain. On myös mahdollista, ettei Tshernobyl ole aiheuttanut meillä yhtään syöpää. Sen sijaan suomalaisten tulisi olla huolissaan sisäilman radonista. Suomen maaperä on hyvin uraanipitoista ja tämän vuoksi radon on meillä todellinen ongelma. Radon aiheuttaa joka vuosi noin kolmesataa keuhkosyöpää.

Artikkelin mukaan Tshernobylin laskeuma aiheuttaa ihmiselle 50 vuodessa saman säteilyannoksen kuin mitä radon aiheuttaa ihan joka vuosi. Kannattaa siis ehdottomasti huolehtia asuin- ja työympäristönsä radonturvallisuudesta!

Lähde: Mielonen, Matti. 2016. Suomessa ei ole havaittu syöpiä, jotka voisi yhdistää Tshernobylin onnettomuuteen – vaikka sen aiheuttama säteily on vasta puolittunut. Helsingin Sanomat. 20.4.2016. http://www.hs.fi/tiede/a1461034435797

Facebooktwitterlinkedin