Image Image Image Image Image Image Image Image Image

14 tammi

Kirjoittaja

Kiinteistön ostaja tai myyjä: varmista kohteen radonturvallisuus

14.1.2016 | Kirjoittaja |

Kiinteistökauppoja hierottaessa sekä ostajan että myyjän kannattaa varmistua siitä, että kaikki tarvittavat todistukset ja selvitykset on esitetty luotettavasti. Helsingin hovioikeus antoi kesäkuussa 2015 tuomion koskien tunnetulla radonalueella sijaitsevassa kiinteistössä ilmenneitä rakennusvirheitä (diaarinumero S 14/1027).

Kiinteistössä oli mitattu radonin tavoitearvot ylittävä radonpitoisuus muutama vuosi aiemmin. Kiinteistön ostajalle tai kiinteistönvälittäjälle ei kuitenkaan ollut kerrottu lainkaan talossa mitatuista korkeista radonpitoisuuksista tai radonista ylipäänsä. Hovioikeus tuomitsi myyjän maksamaan ostajalle hinnanalennusta kaikkiaan 24 000 euroa, radonkorjausten osuus tästä oli 14 000 euroa.

Kiinteistön myyjän kannattaakin tehdä hyvissä ajoin radonin AlphaRadon-pitkäaikaismittaus talossaan sekä teettää mahdolliset korjaustoimenpiteet asiantuntijalla. Omatoimisesti suoritettu radonkorjaus saattaa kuulostaa edulliselta, mutta voi osoittautua lopulta kaikkein kalleimmaksi vaihtoehdoksi. Ostajan kannattaa puolestaan varmistua siitä, että kiinteistön radonpitoisuus on mitattu ja mahdolliset korjaustoimenpiteet tehty – varsinkin mikäli kohde sijaitsee radonalueella.

Facebooktwitterlinkedin