Image Image Image Image Image Image Image Image Image

02 loka

Kirjoittaja

Radonmittauskauden lähestyessä

2.10.2015 | Kirjoittaja |

Kaunis alkusyksy on kääntymässä harmaammaksi. Tätä kirjoitettaessa ulkona tuntuu ensimmäisen syysmyrskyn merkkejä. Lappiin on luvattu ensilumi. Syksyn harmaus tuo mukanaan paljon hyvääkin. Marraskuun alun lähestyessä on hyvä alkaa panostaa oman elinympäristönsä asuinturvallisuuteen. Säteilyturvakeskus (STUK) suosittelee kaikkien maan radonalueilla sijaitsevien kotien ja työpaikkojen radonarvojen mittausta. Radonmittauskausi alkaa marraskuun alussa.

Maaperän huokosissa oleva ilma on hyvin radonpitoista. Radonpitoinen ilma kulkeutuu rakennuksiin näiden alapohjissa olevien rakojen kautta. Ilma pääsee kulkemaan sisätiloihin asuntojen alipaineisuuden takia. Alipaineisuus johtuu sisä- ja ulkotilojen välisestä lämpötilaerosta sekä koneellisesta ilmanvaihdosta. Talvikauden suuremmat lämpötilaerot aiheuttavat suuremman alipaineen. Tällöin radonpitoista ilmaa kulkeutuu sisälle huomattavasti kesäkautta enemmän.

Koska talvikauden radonarvot ovat kesäkautta korkeampia, ei radonin pitkäaikaiskeskiarvoa saada mitattua luotettavasti kuin kylmään aikaan. Virallinen radonmittauskausi on 1.11. – 30.4. Kannattaakin tilata radonmittauspaketti hyvissä ajoin ja varmistaa oman asuinympäristönsä radonturvallisuus!

Lisätietoa radonista Säteilyturvakeskuksen (STUK) sivuilla: http://www.stuk.fi/aiheet/radon

Facebooktwitterlinkedin