Image Image Image Image Image Image Image Image Image

18 syys

Kirjoittaja

Radonjärjestelmät – laatua vai ”laatua”?

18.9.2015 | Kirjoittaja |

lokakuu 2011 065

Radonin torjunnassa on erityisen tärkeä kiinnittää huomiota työn laatuun. RadonFixin asentajilla on kerrottavanaan monta varoittavaa esimerkkiä siitä, miten uudiskohteissakin on rakennusvaiheessa laiminlyöty radonturvallisuus. Rakentamismääräysten mukaan 1.4.2004 alkaen myönnetyillä rakennusluvilla rakennettujen asuntojen radonvuosikeskiarvon on oltava alle 200 Bq/m³.

Uudessa, vanhaan tehdaskiinteistöön saneeratussa rakennuksessa mitattiin radonin vuosikeskiarvoksi peräti 9000 Bq/m³. Asunnon lattian alle oli piirustuksien mukaan asennettu radonputkisto ja puhallin oli katolla toiminnassa. Kun RadonFixin asentaja tarkasti asunnon, hän havaitsi, että putkisto oli vaillinnainen ja se oli asennettu vain osalle asunnon lattia-alasta. Rakennuttaja kieltäytyi ottamasta vastuuta asiasta. RadonFix asensi kiinteistön pihaan radonkaivon. Tarkistusmittauksessa radonpitoisuus putosi alle 200 Bq/m³.

Toisessa kohteessa, vastarakennetussa omakotitalossa, oli radonia yli 400 Bq/m³. Tarkastuksessa todettiin useita tiivistämättömiä läpivientejä lattialaatan lävitse sekä lattialaatan kutistumisrakoja seinän ja lattian välissä. Lisäksi ilmanvaihto oli säädetty väärin ja asunnossa oli huomattava alipaine. RadonFixin asentajat säätivät ilmanvaihdon ja tekivät tiivistystyöt. Radonkeskiarvo putosi alle sataan.

Facebooktwitterlinkedin